havrekaka med rabarberkompott

Ingredienser: 75g smör el margarin
                         3dl havregryn
                         1½dl mjölk
                          2  ägg
                         1 3/4 dl strösocker
                          2 droppar bittermandelolja (kan vara utan)
                         1 dl vetemjöl
                         2 tsk bakpulver
rabarberkompott: 1½ dl syltsocker (strösocker)
                                 1msk vatten
                                 2-3 stjälkar rabarber
dekoration: florsocker
 ugn: 200 grader
gör såhär:
1. smält matfettet, låt det svalna. Mät upp havregrynen i en skål, häll över mjölken och matfettet, låt stå och svälla i 5 min.
2. vispa ägg och socker och tillsätt den eventuella bittermandeloljan i äggvispet. Blanda vetemjölet och bakpulvret i en annan skål.
3. Tillsätt mjölblandningen och havregryn i äggvispet och rör ihop till en slät smet. Häll smeten i en smord form som rymmer 2 liter. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca.40 min (om formen är något mindre så kolla kakan efter 20min), känn med en sticka så att kakan är torr. Dela  kakan på hälften och låt den svalna.
4. Rabarberkompott
mät upp socker och vatten i en kastrull. Tärna rabarberna fint med en vass kniv. Låt rabarberna sjuda (puttra) i sockerlagen 5 min på svag värme. Klyv kakan på mitten och bred ut rabarberkompotten på underdelen. Lägg på överdelen. Pudra över florsocker och sedan färdig för servering. Gärna med vaniljkräm.

Lycka till!
Puss/ S

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0